Fluisterend over de Regge bij Ommen

Fluisterend over de Regge bij Ommen

OMMEN – Van kanaal tot natuurgebied. In de afgelopen winter heeft de Regge een totale metamorfose ondergaan. Het rechte en wat saaie kanaal is veranderd in de meanderende rivier die ze tot het einde van de negentiende eeuw was. De glooiende rivierbedding is een paradijs voor vogels en planten. Wie de oevers vanaf het water wil bekijken kan dat vanaf nu doen per fluisterboot. 

Geboren en getogen langs de Regge, is Peter Schwieters enthousiast over de aanpassingen die er zijn gedaan aan de rivier. “Toen ze met de werkzaamheden begonnen, kon ik me er niets bij voorstellen, maar het resultaat is geweldig”, vindt hij.

“Het is ongelofelijk hoe je door het verlagen van de oevers en het aanleggen van een paar zijarmen een saai kanaal kunt veranderen in een prachtig natuurgebied.” De manegehouder bedacht dat het nieuwe landschap er vanaf het water fantastisch moest uitzien. “Vroeger heb ik weleens een stukje gevaren over de Regge, maar met die hoge oevers was er toen niet zoveel aan, want je zag maar weinig van het landschap. Dat is nu totaal anders. Er valt nu heel wat te bekijken.” Dus bedacht Schwieters een manier om de watersportrecreatie in Ommen op een duurzame manier uit te breiden.

“Ik ben naar Waterschap Regge en Dinkel gestapt om een vaarvergunning aan te vragen en heb een aantal fluisterbootjes aangeschaft waarmee mensen de natuur in kunnen trekken zonder die te verstoren”, vertelt hij. “Je hoort deze elektrisch aangedreven bootjes nauwelijks. Dat is niet alleen prettig voor de passagiers en voor de vogels en de eenden die rond het water leven, maar ook voor de wandelaars, fietsers en ruiters op de wal. Want het lijkt mij heel irritant als je in zo’n mooi natuurgebied constant wordt opgeschrikt door ronkende motorboten.”

De bootjes liggen bij de Laarbrug en kunnen eventueel gehuurd worden in combinatie met een picknickmand. “Ik heb ook gedacht over kano’s of roeibootjes, maar dan ben je vooral bezig met het roeien op zich en heb je minder gelegenheid om te genieten van de omgeving. Bovendien kom je daar in een uurtje niet zo ver mee. Dus heb ik besloten om eerst maar eens te beginnen met fluisterbootjes, want die zijn geschikt voor jong en oud. In een paar uur tijd kun je op een hele ontspannen manier een heel stuk richting Den Ham varen en onderweg picknicken, zwemmen, vogels spotten of een hengel uitgooien.”

Info (0529) 451 655

Artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *