Onrust in Dalfsen na moord en diverse overlastmeldingen - Foto: Niels Jansen
Foto: Niels Jansen

Onrust in Dalfsen na moord en diverse overlastmeldingen

DALFSEN – Door Annet ten Brinke van Crimesite Camilleri – Het normaal zo vredige dorp Dalfsen, bekend om zijn markante blauwe bogenbrug over de Vecht, is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws. Aanleiding hiervoor is de moord op een 23-jarige inwoner en daarnaast de aanhoudende onrust en overlast van en door verschillende bewoners van het dorp.

Het is 20 juni 2013 als een politieauto stopt op de kleine parkeerplaats tegenover een appartementencomplex aan de Engberserf in het dorp Dalfsen. Het appartement telt twee verdiepingen en is gelegen aan een ruim speelveld met enkele speeltoestellen voor de kleintjes. Het is bij de bewoners van dit appartementencomplex een komen en gaan van politiemensen en andere zorgverleners, waardoor omwonenden nauwelijks opkijken van dit tafereel. De bewoners staan bekend om hun overlastgevende sfeer, waarbij met enige regelmaat sprake is van geluidsoverlast en alcohol- en drugsmisbruik.

De verbazing onder buurtbewoners is echter wel groot wanneer ze zien dat de politie de omgeving afzet met roodwitte linten en afzetschermen rondom de woning plaatst. Steeds meer hulpdiensten arriveren ter plaatse en het wordt al snel duidelijk dat er meer aan de hand is dan alleen overlast. In het appartement treft de politie een stoffelijk overschot aan. Moord. In Dalfsen. Het duurt dan ook niet lang voordat het nieuws zich onder de inwoners van het kleine dorp heeft verspreid.

Het slachtoffer is de 23-jarige Dalfsenaar Peter Westendorp, door bekenden ook wel Hootzy genoemd. Peter is met meerdere messteken om het leven gebracht in de woning aan de Engberserf, alwaar hij regelmatig over de vloer kwam. De bewoner van het appartement, de 32-jarige J.M. wordt onmiddellijk bij zijn woning aangehouden. Hij verkeert in verwarde toestand. Over het motief van de moord tast de politie in het duister. Voorlopig blijft de man nog vastzitten, zijn voorarrest is onlangs met 90 dagen verlengd.

De moord houdt de gemoederen in Dalfsen, inmiddels enkele weken later, nog alle dagen bezig. De politie heeft er de handen vol aan om de rust in het dorp te bewaren. Ook afgelopen week zijn er verschillende aanhoudingen verricht onder overlastgevende jongeren.

In de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 juli schakelen buurtbewoners aan de Thomas à Kempislaan de politie in, na urenlang lawaai van verschillende mannen en vrouwen op een nabij gelegen speelveld. Als de politie poolshoogte komt nemen, loopt het volledig uit de hand. In een poging een 21-jarige vrouw uit Rotterdam aan te houden voor haar agressieve houding en bedreigende opmerkingen, slaat de vlam in de pan. De volledige groep keert zich tegen de politie, waarbij een 23-jarige man uit Dalfsen een klap uitdeelt aan één van de agenten. Hij wordt aangehouden waarna ook nog blijkt dat hij een mes op zak heeft. De politie heeft versterking nodig om de groep in toom te houden en roept collega’s op.

Ook zetten agenten een politiehond in en moet er pepperspray aan te pas komen. Eén van de verdachten probeert zich uit de voeten te maken, maar wordt korte tijd later alsnog ingerekend. Naast deze man en drie mannen van 21, 23 en 26 is ook de Rotterdamse vrouw aangehouden. De hond hoefde niet van zich af te bijten, maar diende voornamelijk als afschrikmiddel.

De bewoners van Dalfsen zijn bang en voorzichtig. Een melding door een omwonende heeft al eens geleid tot een doodsbedreiging. Een andere buurtbewoonster, een alleenstaande vrouw, is bang dat haar iets zal overkomen. In de buurt wonen veel gezinnen met jonge kinderen en iedereen maakt zich zorgen om de veiligheid.

Burgemeester Han Noten spreekt zijn zorgen uit over de ontstane situatie. Hij laat aan DalfsenNet weten blij te zijn met het adequate optreden van de politie afgelopen week.  De gemeente is verontrust over de groep jongeren die bekend zijn bij de diverse overheidsinstanties. Volgens Noten is de groep qua leeftijd te oud voor de jeugdhulpverlening en zal moeten worden gezocht naar andere hulpverleningstrajecten. De burgemeester ziet in dat de overlast te lang duurt en te heftig wordt, het geduld raakt op.

Of met de maatregelen de rust in het dorp weer terugkeert, moet nog blijken. De politie, gemeente en diverse hulpverleningsinstanties zullen hiervoor nauwer gaan samenwerken. aldus Crimesite Camilleri.nl

Link naar artikel: http://www.camilleri.nl

Artikel delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *