“Brandweer vist stierkalveren uit mestkelder” - Foto: Niels Jansen
Foto: Niels Jansen

“Brandweer vist stierkalveren uit mestkelder”

HOONHORST #61 – De brandweer heeft maandagnacht uit een mestkelder aan de Koelmansstraat in Hoonhorst zo’n twintig stierkalveren weten te redden. De reddingsoperatie startte iets voor middernacht, maar bevelvoerder Marcel Jansen had al snel in de gaten dat de dienstdoende brandweerploeg versterking nodig had.

“Met name vanwege het aantal dieren. Twintig stuks, dat komt niet zo vaak voor.” Spuitgasten in Dalfsen rukten in eerste instantie uit naar Hoonhorst, maar kregen daarna hulp van collega’s uit Heino. Een extra takelwagen werd eveneens opgeroepen, maar bleek bij nader inzien niet nodig omdat buurman Van Lenthe, van het gelijknamige grondverzetbedrijf, een minikraan ter beschikking stelde. “Noaberschap”, weet Jansen. “Samen los je zoiets op. We hebben versterking opgeroepen, maar het eerst geprobeerd met de kraan. Dat lukte uiteindelijk prima. De dieren zijn wat gestresst, maar verder ongedeerd gebleven.”

Voordat de brandweer tot het redden van de kalveren overging voerde het uitvoerige luchtmetingen uit, bovendien werden ventilatoren geplaatst. In een mestkelder bevindt zich immers het goedje H2S, beter bekend als het giftige waterstofsulfide dat gevaarlijk kan zijn bij langdurige blootstelling.

“De metingen kwamen dusdanig beneden bepaalde alarmwaarden uit dat er zonder adembescherming gewerkt kon worden. Daarnaast hebben we ventilatoren geplaatst om de lucht te verspreiden. Tijdens het roeren in de mest kan immers opnieuw H2S vrijkomen.” Al met al lukte het de brandweer om de dieren te redden, maar de operatie verliep niet zonder slag of stoot. “De intensiteit was erg hoog, onder meer door de warmte.”

Bron: Stentor.

Artikel delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *