Mega Piraten Festijn terug op ôle grond in Nieuwleusen - Foto: PR
Foto: PR

Mega Piraten Festijn terug op ôle grond in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – “Hier is het begonnen en het is net alsof het publiek dat zelf ook zo ervaart”, Willie Oosterhuis, de presentator van het Mega Piraten Festijn ziet dat het goed is. De rondreizende festivalkaravaan was zaterdagavond na een afwezigheid van twee jaar weer terug in Nieuwleusen.

En met succes. Ruim zevenduizend bezoekers maken er weer een groot feest van. En niet alleen betalende bezoekers…

De familie Spin, woonachtig naast het backstageterrein, heeft weer tientallen vrienden en familieleden uitgenodigd. Ze hebben buiten hun eigen bar gemaakt. Alle artiesten die van het podium komen en de tent verlaten lopen recht tegen hun cafeetje aan. Een uitgelezen kans om met BN’ers op de foto te gaan. Een van de aanwezigen heeft daartoe zelf een eigen fotolijst gemaakt waarmee de artiesten en andere voorbijgangers zichzelf kunnen ‘inkaderen’. “Hé Nick staat op de wc, houd die lijst maar klaar”, wordt gezegd tegen de man die met de lijst rondloopt. Hij loopt naar de deur van het toilet (vlakbij de bar) en staat er een halve minuut te wachten, hopend dat Nick er snel uitkomt. “Wie staat er op het toilet eigenlijk, want ik ken ze ook allemaal niet”, vraagt hij voor de zekerheid. “Nick van Nick & Simon.” De man verstaat het niet goed en loopt snel even terug naar de bar. Achter hem gaat de deur van het toilet open en loopt Nick ongestoord weg.

“Jannes is hier net al geweest en Mooi Wark ook”, vertelt ‘Ome Marten’, een maat/familielid van de heer des huizes. “Jannes heeft, zijn handtekening gezet op de tafel en Mooi Wark heeft in de schuur gekeken naar een Ford Grenada. Vonden ze een mooie auto; ze bellen weer. We zijn gisteravond al begonnen met het bouwen van de bar en de partytent. We hebben zelfs een vloer deze keer. Dat hout is van het Mega Piraten Festijn. Eddie zei: ‘Gebruik maar gewoon!’”

Compleet dorp
Die Eddie is natuurlijk Eddie Mensink, de organisator van het MPF. Nadat hij twee jaar geleden bekend maakte dat het MPF het jaar erop niet terug zou keren in zijn geboorteplaats Nieuwleusen, waren de teleurgestelde reacties niet van de lucht. Maar dit jaar is hij er dus weer gewoon. “Ik denk dat het feest hier gewoon thuishoort. Kijk maar naar de drukte. Het is weer ouderwets vol. Als het aan mij ligt, staan we hier volgend jaar weer. Sterker nog, ik heb plannen om er een festival naast te organiseren. Een avond met wat anders. Dance, rock, zeg het maar, daar hebben we nog niet over nagedacht. We trekken hier voor het MPF een compleet dorp uit de grond, voor een festival dat al met al vijf uur duurt. Daar kan toch meer mee, denk ik dan.”

Het festival is uit de startblokken gevlogen. De boerenrockers van Mooi Wark stonden na opwarmertjes van Feestlift en Jeffrey Schenk al om iets over acht op het podium. En iets voor negen zijn Nick & Simon al aan de beurt. Het lawaai van het publiek na afloop van de nummers doet pijn aan de oren. Nick checkt voor de zekerheid even of iedereen het laatste nummer ‘Rosanne’ wel kent. “Ik denk het wel, maar je kunt nooit zeker genoeg zijn.” Als de twee het nummer inzetten, ontploft de tent. Duizenden mensen springen, dansen en blèren mee.

Adrenaline
Ook Jannes, hij betreedt rond half tien het podium, doet weer goede zaken. Hij hoeft niet te vragen om ‘die handjes’, die komen wel. De gunfactor bij de artiest die nooit vergeten is dat het de zendpiraten waren die hem zijn eerste successen brachten, is enorm. En Jannes weet dat stiekem zelf ook. Willie hint nog even naar een toegift, maar het zit er niet in. Het feest dendert door. En ja, Jannes mag dan een publieksfavoriet zijn, maar wie er op het podium staat, maakt eigenlijk verder niet zo veel uit. Als je maar een bekend deuntje brengt. Dat merkt Raymond Smit ook. Bijna begint hij met een valse start. Willie kondigt namelijk de ‘Koningin van het levenslied’aan: Marianne Weber. Als hij erachter komt dat er een ander voor de podiumdeure staat te wachten, herstelt hij zich. Raymond mag dan wel niet bij de grote namen horen, maar een groot deel van het publiek kent de Zwollenaar wel. Want ook voor hem wordt er enorm gejuicht. Raymond zingt een soort Jordaanversie van ‘Nergens goed voor’ van De Dijk. En die kent iedereen. ‘Willie, wat overkomt mij hier’, vraagt hij als hij van het podium loopt. “Ik heb net een nieuwe single uit”, vertelt Raymond wat later. “Angelina, heet die. Die wordt al leuk opgepikt door de zenders, maar op een festival als dit zing ik toch liever een nummer dat iedereen kent. Oh man wat een kick, ik zit nog onder de adrenaline. Ik was nog nooit op een MPF geweest. Ik wist alleen dat het groot was. Ik liep net de tent in en dacht alleen maar ‘zo…’”

Geesteren
Op het Mega Piraten Festijn kan iedereen zich even een superster wanen. Zo ook Martien en Tineke van het Ankummer duo Harten 10. Twee optredens hebben ze die avond. Eentje in Geesteren (Overijssel), waar het tweetal zelf een piratenfestival heeft georganiseerd en Martien de presentatie verzorgt en eentje in Nieuwleusen dus. Het is hectisch. Om op tijd bij het MPF te komen, heeft Martien waarschijnlijk enkele snelheidsregels overtreden. Daar lijkt het in elk geval wel op als de meegereisde fotografe wagenziek hun auto uitstapt. Martien en Tineke lopen snel naar het podium. Veel tijd om te praten hebben ze niet. Het is optreden en wegwezen, terug naar Geesteren. “Daar hebben we zo’n 2.500 man in de tent”, vertelt Martien. “Ik kreeg eerder vanavond nog een sms’je van Eddie. Hij wenste ons succes.” Van het gejaag en de stress is niets meer te merken als het tweetal rond half twaalf het podium betreedt. Vooraan gaat een stormachtig gejuich op. Natuurlijk zit de tent vol met fans, vrienden en kennissen van het stel. De twee starten met hun culthit ‘Wat is mooier’ en daarna volgt een medley van enkele piratenkrakers. Het publiek brult mee. “En zo bereik je op één avond wel heel veel publiek”, stelt Tineke na afloop. Maar daarna is het de auto in. Gassen naar Geesteren.

Finale
Ook Ancora doet het goed. De drie oosterlingen, die in een vorig leven de podia onveilig maakten als de Piratentoppers, hebben een cd uitgebracht vol met bombastische shanty’s en Keltische folk. De cd kwam binnen op 1 in de album top 100. En dat is te merken. Overal brullen mensen mee. “Dit was de tweede keer dat we als Ancora op een MPF stonden”, vertelt Harm Wolters, één van de leden van Ancora, na afloop. “De eerste keer was in Middenbeemster. Toen was de cd net uit. Dat ging ook heel lekker, maar nu konden we echt merken dat heel veel mensen de liedjes ook kenden. Ik let altijd op de mondjes van het publiek, dan zie je de beleving. Ik stond ervan te kijken hoeveel mensen onze liedjes meezongen. We zijn hier op ons nest. Hier begon het voor de Piratentoppers en wat Ancora betreft, was dit nu voor ons ook de echte MPF-start. De eerste met echte herkenning.”

Het is echter Lesley Williams die die avond mag rekenen op de groootste publieksbijval. De man brengt een tribute aan André Hazes en het fanatisme en de volledige overgave waarmee de zevenduizend bezoekers ‘Zij gelooft in mij’ en ‘Bloed, zweet en tranen’, meezingen is ongekend. Voor even verandert de evenemententent in een enorme kroeg.

De 3JS lijken geconfronteerd te worden met een vermoeid publiek. Het meezingen met ‘De Zomer voorbij’ verloopt niet soepel. Is het te laat op de avond? Nee, zo blijkt als de Volendammers hun hit ‘Wiegelied’ inzetten. Een energiek nummer en ineens verandert het publiek in een kolkende menigte. Aan de Gebroeders Ko de eer om het festival af te sluiten. “We zijn terug op ôle grond, terug in Nieuwleusen”, benadrukt Willie in zijn aankondiging nog even. Het dak mag er nog één keer vanaf. En als de twee Brabanders het podium opsprinten en de finale aftrappen met ‘Helikopter’, ontploft de tent opnieuw. Terug op ôle grond en zevenduizend bezoekers zagen dat het goed was.

Foto's 4
Mega Piraten Festijn terug op ôle grond in Nieuwleusen - Foto: PR
Foto: PR
Mega Piraten Festijn terug op ôle grond in Nieuwleusen - Foto: PR
Foto: PR
Mega Piraten Festijn terug op ôle grond in Nieuwleusen - Foto: PR
Foto: PR
Artikel delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.