Dalfsen ongeveer gezondste gemeente van Nederland

Dalfsen ongeveer gezondste gemeente van Nederland

DALFSEN/NEDERLAND – Dalfsenaren zijn zo ongeveer de gezondste mensen van heel Nederland. Dat blijkt uit de resultaten van de landelijke gezondheidsmonitor, waarvan nu de resultaten ook per gemeente zijn bekendgemaakt.

Maar liefst 86,8 procent van de bevolking in Dalfsen noemt zijn eigen gezondheid goed tot zeer goed. Dat is het op één na hoogste percentage van heel Nederland. Alleen in de Gelderse minigemeente Rozendaal ligt dat percentage nog ietsje hoger, maar omdat er daar zowat uitsluitend miljonairs wonen, is die vergelijking natuurlijk niet eerlijk.

Er blijkt immers een zeer sterk verband tussen inkomen en gezondheid. En in een zeer kleine gemeente waar werkelijk helemaal niemand ook maar in de buurt van de armoedegrens leeft, valt de gemiddelde gezondheid dan bijna als vanzelf zeer gunstig uit.

Er moet hier in sommige delen van de provincie iets gezonds in de lucht hangen. Want ook Tubbergen scoort uitzonderlijk hoog, met een vierde plek. Al zijn de twee gemeenten dan wel een een uitzondering in de provincie. Het is moeilijk te zeggen wat precies het verschil maakt, maar in beide Overijsselse gemeenten wordt veel minder gerookt dan het landelijk gemiddelde.

Opvallend is trouwens ook dat ze zowel in Dalfsen als in Tubbergen wel graag een slokje lusten. Beide gemeenten hebben meer drinkers en meer problematische en zware drinkers dan het landelijk of provinciaal gemiddelde.

De resultaten van deze Gezondheidsmonitor werden al eerder op per GGD-gebied gepubliceerd. Daaruit kwam onder meer naar buiten dat overgewicht in Twente een behoorlijk groot probleem aan het worden is en dat Tukkers over het geheel genomen niet heel gezond zijn.

Gezondste gemeenten van Nederland:

1. Rozendaal: 92,2%
2. Dalfsen 86,8%
3. Menemeradiel 86,6%
4. Tubbergen 86,1%

Bron: RTVOost

 

Zie de verdere uitslagen hier.

Artikel delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.