College Ommen wijzigd voorstel forensenbelasting

College Ommen wijzigd voorstel forensenbelasting

OMMEN – Het college van B&W van de gemeente Ommen stelt de gemeenteraad voor om in 2014 vast te houden aan de huidige heffingssystematiek voor forensenbelasting en in 2014 de tarieven te verhogen. Het college komt met dit gewijzigde voorstel tegemoet aan reacties uit de recreatiesector.

Als onderdeel van het bezuinigingsprogramma Meer(r) doen met Ommen moet de forensenbelasting vanaf 2014 jaarlijks een bedrag van € 125.000 extra opbrengen. In eerste instantie heeft het college de gemeenteraad voorgesteld dit te realiseren door de heffingssystematiek van de forensenbelasting te wijzigen. Dit voorstel is vorige week door de raadscommissie besproken en diverse recreatieondernemers hebben gereageerd op de plannen.

Gewijzigd voorstel
Het college van burgemeester en wethouders heeft naar aanleiding van de behandeling van het voorstel in de raadscommissie en de reacties uit de recreatiesector besloten een gewijzigd voorstel naar de gemeenteraad te sturen. Het gewijzigde voorstel is om in 2014 vast te houden aan de huidige heffingssystematiek, waarbij de heffingsgrondslag is gebaseerd op de brandverzekerde waarde van een object. Omdat de extra opbrengsten uit de forensenbelasting wel zijn opgenomen in de begroting voor 2014, stelt het college voor om in 2014 de tarieven voor de forensenbelasting te verhogen.

Nader onderzoek
Met het gewijzigde voorstel komt het college tegemoet aan de reacties uit de recreatiesector. Het college wil in 2014 samen met de recreatiesector kijken naar de mogelijkheden voor forensenbelasting en komt in het voorjaar van 2014 met een voorstel aan de raad.

Forensenbelasting
Personen die niet in de gemeente staan ingeschreven maar er wel minimaal 90 dagen per jaar een gemeubileerde woning voor zichzelf of het gezin beschikbaar houden, betalen forensenbelasting. De forensenbelasting is een algemene belasting. Het idee achter de forensenbelasting is dat mensen die relatief veel in de gemeente verblijven, op die manier bijdragen aan de algemene voorzieningen in de gemeente.

De gemeenteraad behandelt het gewijzigde voorstel in de raadsvergadering van donderdag 19 december.

 

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Ik zou de forensenbelasting eerder verlagen dan verhogen.
  Bij verhuur van een recreatie woning komt dat er nog bovenop. niet sympathiek
  voor de huurder, de toerist brengt toch maar extra geld in laatje
  van de gemeente, alleen al door er te zijn , goed voor de restaurants, hotels
  etc.
  Maak alles niet zo duur dan blijft de omgeving aantrekkelijk ook
  voor de smalle beurs.
  vrgr. J.M.J.A. Mees ten Oever uit Amsterdam

 2. De verkoop van recreatiehuizen ligt ook op zijn gat. Als de gemeente Ommen forenzen en toeristen belasting zo gaat verhogen, wordt er helemaal niets meer verkocht en de verhuur wil ook al niet. Ik ben bang dat iedereen over de grens vakantie gaat vieren. ( ondertussen staat bijna ons hele park te koop)
  Tineke Slootweg eigenaar van een huisje op Berg en Bos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.