ICD wil oplossing bomen Rechterensedijk - Foto: Mike Medina
Foto: Mike Medina

ICD wil oplossing bomen Rechterensedijk

DALFSEN – “We zijn niet voor de kap van de bomen aan de Rechterensedijk in Dalfsen, maar we zijn voor een goede oplossing.” Dat zegt Wiljo Wienen, voorzitter van de Industriële Club Dalfsen (ICD). “Wij krijgen ten onrechte de zwarte piet toegespeeld. Wij zeggen: geef nu goed geld uit, onderzoek alle opties, dan is met respect voor datgene wat er is, de toekomst van de Rechterensedijk gewaarborgd.”

Nadat de koffie is geserveerd, begint Wiljo Wienen, sinds vier jaar voorzitter van de Industriële Club Dalfsen, te schetsen met welke- vaak onprettige – opmerkingen, aangaande de kap van de bomen op de Rechterensedijk, de leden van de Industriële Club Dalfsen, de laatste tijd worden geconfronteerd. “Het is goed om even terug te gaan in de tijd. Het College van B&W heeft een aantal jaren geleden besloten dat er bepaalde wegen in onze Gemeente Dalfsen zogenaamde kernontsluitingswegen moesten worden. Dat gold onder andere voor de Jagtlusterallee met aan het einde van de Dedemsweg de rotonde, de aanpak van de Rondweg en Koesteeg in Dalfsen en alle verbeteringen aan de Weerdhuisweg in Lemelerveld, projecten die allemaal inmiddels succesvol zijn afgerond.”

Wienen vervolgt: “De ICD zit zo’n drie tot vier keer per jaar aan tafel met de gemeente. Op het lijstje van nog kernontsluitingswegen, bleef de Rechterensedijk over. Na onderzoeken, uitgevoerd door de Gemeente Dalfsen, kwam men tot de oplossing van het maken van passeerhavens- de geraamde kosten zouden uit komen op zo’n 400.000 euro een bedrag wat aan de hoge kant is gezien datgene wat er uiteindelijk bereikt zou worden. Om inzichtelijk te maken met welke problemen men op de Rechterensedijk geconfronteerd wordt, werd op initiatief van de ICD een bus van South West tours gecharterd en een vrachtwagen van Feijen en een landbouwvoertuig van Pekkeriet completeerde de stoet en de aanwezige leden van het College van B&W en de raadsleden van Dalfsen konden zelf zien en ervaren, waar op de dijk de knelpunten zijn.”

Wienen: “Dalfsen is een prachtig dorp en de bomen op de Rechterensedijk vormen daar een onlosmakelijk onderdeel van. Toeristen komen hier graag. Ze fietsen op de vele fietspaden die Dalfsen kent, zien de koeien in de wei en de aanwezigheid van diezelfde koeien zorgt er voor dat er melk moet worden afgevoerd, voer moet worden gebracht, land moet worden bewerkt en mest moet worden uitgereden. Het groter groeien van allerlei bedrijven zorgt voor een evenredig groter transport- en- dan staan de bomen op de dijk in de weg. Of je mag aannemen dat ik en de IDC dus toch voor het kappen van de bomen op de Rechterensedijk zijn? Nee, dat mag je niet! Wij zijn niet voor de kap van de bomen, maar wij zijn voor goede oplossingen. Oplossingen die meer geld kosten dan de begrote 400.000 euro, maar uiteindelijk op de lange termijn wel werken en de bomen op de Rechterensedijk sparen.”

“Waarom is er nooit gedegen onderzoek geweest om aan de zuidzijde van de Rechterensedijk een nieuwe weg aan te leggen?”, vraagt Wienen zich af. “Er zijn plannen om een rotonde aan te leggen op de kruising richting station. Waarom dan niet gelijk een aansluiting maken naar een nieuwe weg? Wij als Industriële Club Dalfsen staan voor ons dorp. Samen met de Ondernemers vanuit het MKB- staan wij klaar, of het nu om het Oranjefeest gaat, de intocht van Sinterklaas, de Blauwe Bogendagen, noem maar op, wij sponsoren en helpen waar wij kunnen.”

“Als je zo betrokken bent”, zegt de bevlogen voorzitter van de IDC, “dan hou je van Dalfsen, dan hou je van de bomen. Maar zoals ik vaak tegen mijn kinderen zei: ‘als je de pleister van de wonde wil verwijderen, trek hem er dan in een keer af. Dan is de pijn het minst voelbaar’. Met andere woorden: geef nu goed geld uit, onderzoek alle opties, dan is met respect voor datgene wat er is, de toekomst van de Rechterensedijk gewaarborgd.”

“Waarom nu een reactie van de ICD? Omdat wij nu ten onrechte de Zwarte Piet lijken toegespeeld te krijgen en over wie Zwarte Piet is, hebben wij in Nederland vorig jaar menige discussie gevoerd. Wij zijn dat in Dalfsen zeker niet”, besluit Wienen zijn betoog lachend.

Interview en bron: Vechtdal Centraal.

Zie eerder geplaatste video door Mike Medina.

Artikel delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.