Boer uit Dalfsen werkstraf voor verwaarlozing kuikens - Foto: Niels Jansen
Foto: Niels Jansen

Boer uit Dalfsen werkstraf voor verwaarlozing kuikens

DALFSEN – De economische politierechter in Zwolle heeft de 70-jarige pluimveehouder H.T. uit Dalfsen veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur wegens het verwaarlozen van ruim 55.000 vleeskuikens.

Meer dan de helft van de dieren liep met ontstoken pootjes door vervuilde stallen, waarin de verlichting 24 uur per dag brandde. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ging vorig jaar zomer bij de Dalfsenaar langs, na klachten van slachterijen over zijn kuikens. Tijdens de inspectie was in de stallen bijna geen droog plekje te vinden. Daarnaast was het licht continu aan, waardoor de kuikens een dag- en nachtritme werd onthouden. De pluimveehouder werd gewaarschuwd, maar ruim twee maanden later bleek niks te zijn veranderd.

De Dalfsenaar had op de zitting weinig te zeggen, zo laat de Stentor weten, maar zijn dierenarts sprak honderduit. Over een hetze tegen de pluimveehouder, een verkeerde beoordeling van de ontstekingen en onjuist geconstateerde tekortkomingen. De controlerend dierenarts van de NVWA was niet onder de indruk. “Ik ben niet eerder bij een bedrijf geweest waar het zo erg was als bij meneer.” De rechter achtte de verwaarlozing dan ook bewezen. De werkstraf legde hij voor de helft voorwaardelijk op plus 2700 euro boete voor de man en zijn bedrijf, waarvan 1200 euro voorwaardelijk.

De officier van justitie had 180 uur werkstraf voor de agrariër geëist en 15.000 euro boete voor het bedrijf, waarvan 10.000 voorwaardelijk. De rechter hield er rekening mee dat er niet veel geld in het bedrijf zit en hoopt dat de overige financiële middelen gebruikt worden om de kuikens een beter leven te geven.

Artikel delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.